Photoshop day 2014 | Göteborg och Stockholm | Maja Larsson, illustratör

I förra veckan arrangerades Photoshopday 2014 av Batteri Kommunikation. På torsdagen var vi i Göteborg på Park Avenue och på fredagen i Stockholm på Moderna Museet. Jag föreläste tillsammans med fem andra fotografer, fotokonstnärer och videokonstnärer. En inspirerande dag där jag som föreläsare fick fantastiskt mycket energi tillbaka från deltagarna.

Min föreläsning var mer av en bildlektion. Jag tycker att den ritade bilden används på tok för lite idag. Det är verkligen ett förlorat språk.

Hej! Hur många härinne kan rita?

När jag ställde frågan om hur många som kunde rita så räckte, precis som jag förväntat mig, bara ett fåtal av deltagarna upp handen. Detta trots att det var till största delen kreatörer på plats.

Okej, jag går ut. Jag kommer in igen. Men – nu går ni på dagis. Vi låtsas att ni är fyra, fem år gamla. Hej! Hur många härinne kan rita?

Och jag påminde om att alla faktiskt kan rita. Eller åtminstone var vi rörande överens om att alla kunde rita en gång i tiden. Alla kan rita. Och rita behöver vi göra av så många anledningar.

  • Vi tänker bättre när vi ritar
  • Vi minns bättre när vi ritar
  • Vi förstår bättre när vi ritar
  • Vi förklarar bättre när vi ritar

Och när vi kombinerar den ritade bilden med ord – då blir vi verkligt starka kommunikatörer. Vi är nämligen utrustade med två system för att behandla information, ett verbalt och ett visuellt system. När vi kopplar på båda dessa spår då når vi helhet. Tror du mig inte? Testa!

Jag är en praktiker, men min teori stöds av forskningen. Googla på Allan Paivio och The Dual Coding Theory, så kan du hitta mycket på området. Jag bara vet att det fungerar. För jag har sett det under många års yrkesverksamt liv. Det är genom att rita som jag förklarat saker som lärare och handledare och det är genom att rita som jag har sålt in idéer som projektledare. Bild och ord.

Jag hade trekvart på mig och valde att lägga så gott som allt tid på att lära deltagarna att rita. För oavsett om du arbetar som säljare, designer, marknadschef eller revisor så har du nytta av att kunna rita. Och det behöver inte bli fint, det behöver bara bli förståeligt. För det handlar inte om att skapa något att sätta i ram. Att rita är först och främst ett språk.

Innan jag tackar för mig och kliver av scenen här… Hur många härinne kan rita?

Och alla räckte upp handen.

Kontakt

hej[a]majalarsson.se
072 – 576 32 92

Fotograf: Tomas Holmqvist, Batteri Kommunikation

photoshopday-maja-larsson-illustrator
photoshopday-maja-larsson-illustrator4 photoshopday-maja-larsson-illustrator2
photoshopday-maja-larsson-illustrator3
photoshopday-maja-larsson-illustrator5