Tecknad film för If Metall | ScreenFlow

Det_handlar_om_oss_if-metall-maja-larsson-illustrationDen tecknade filmproduktionen ”Det handlar om oss” som vi skapat för If Metall lanserades idag. En film som vill förklara att facket finns till för alla, oavsett vem du blir kär i eller vilken gud du tror på. Filmen är tecknad i ScreenFlow. 

Trygghet, jämlikhet och solidaritet är och har alltid varit en ledstjärna för facket. Rasism och intolerans ställer vi inte upp på.

Röst: Pa Sandberg
Musik: Daniel Lantz
Illustrationer, film: Maja Larsson

ScreenFlow lärde jag mig under produktionen för kursen ”Rita för att kommunicera” som jag skapade för och tillsammans med Moderskeppet. Största delarna av den kursen är inspelad med Screenflow. ScreenFlow är ett program som spelar in händelser på skärmen.

Produktionen la vi upp såhär…

  1. Manus
  2. Bildmanus
  3. Speaker ( berättarröst)
  4. Musik
  5. Illustration
  6. Klipp

Illustrationerna tecknade jag på svart bakgrund och med en vit linje lite lik griffelkrita i Photoshop. Scen för scen följde jag bildmanuset. La in i ScreenFlow och synkade med speaker, för att sedan ta nästa scen. När pusslet var lagt spelade jag slutligen in illustrationen av If Metalls logotyp som skulle vara med i outrot. Där tecknade jag bit för bit i olika lager som jag sedan kunde tända upp steg för steg.

Att spela in digitalt har en del fördelar. Det är lätt att korrigera, ändra och testa lite olika varianter i scenerna. Det kräver ingen filmare eller studio för inspelning vilket drar ner produktionskostnaden. Det tillkommer inte heller materialkostnader. Handen syns inte utan det är bara linjen som bygger upp bilden. Och det går att variera i oändlighet i stil såklart. Precis som det analoga.

Den tecknade filmproduktionen ”Det handlar om oss” som vi skapat för If Metall lanserades idag. En film som vill förklara att facket finns till för alla, oavsett vem du blir kär i eller vilken gud du tror på. Filmen är tecknad i ScreenFlow. 

Maja lyckades förverkliga och förbättra vår idé trots en mycket snäv tidsplan. Resultatet blev så mycket bättre än vi kunde föreställa oss. Majas kunskap, skicklighet, samarbetsförmåga och nyfikenhet över att förstå vår organisation var en starkt bidragande orsak. Kristoffer Sydlén och Hans Palmqvist, IF Metall.