Forskardrömmar

Forskardrömmar, en bok utgiven av Fri Tanke Förlag. Bakom boken står Sveriges Unga Akademi, en kund till mig sedan flera år tillbaka. Jag är en av illustratörerna i boken och har bildsatt texterna om tre forskare plus ett par faktauppslag.


“Det här med forskning, det kanske är något för mig det!”

Så hoppas jag att du som barn som läser den här boken känner. Att det är ett arbetsområde som är tillgängligt för alla, oavsett var du bor och vad dina föräldrar gör på dagarna. Vare sig du kikar på stjärnor eller fåglar eller programmeringskod. Tillgängligt för dig som är nyfiken, arbetsam och ständigt ställer nya frågor. Vi behöver fiffiga barn som dig, som tar sig an allt det där vi faktiskt fortfarande inte har en aning om…

Flickan som flydde krigets Iran som barn och nu forskar om hjärnan och rädsla. Pojken som inte kunde stava till professor, men som sedan själv kom att bli en. Den grubblande flickan som nu har som yrke att fundera över stora frågor om livet. Den ensamma pojken som blev internationell expert.

Forskardrömmar gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. En del tyckte att det var roligt att gå i skolan, en del tyckte att det var tråkigt. Vissa växte upp i en universitetsstad, andra ute på landet eller där elektriciteten kom och gick. Lika olika som barnens intressen och förutsättningar, var deras vägar till forskningen.

Följ med genom 60 vackert illustrerade berättelser – alla med koppling till Sverige – om barn som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt. I framtiden kanske det är du som gör det!

Bakom Forskardrömmar står Sveriges unga akademi, en vetenskapsakademi för ett urval av de främsta yngre forskarna inom alla fält. De hoppas att fler barn ska få upp ögonen för vetenskap och se att de kan vara framtidens forskare.

Fri Tanke Förlag

Rita som språk

Läs och lär om visuell kommunikation i ett brev som du får någon gång ibland. Du vet väl att alla kan rita?