Bildbeställarens checklista

Vet du inte vad skillnaden är mellan pixel och vektorgrafik? Har du aldrig i ditt liv öppnat Photoshop eller Illustrator? Vad menas nu egentligen med högupplöst och vad tusan är skillnaden mellan en .png och en .pdf? Då kan det här kanske vara till handfast hjälp när du beställer illustrationer nästa gång.

Ställ höga krav

Om du inte ritar själv utan ska beställa illustrationer av någon tycker jag du ska ställa krav. Höga krav. Precis som när du beställer andra tjänster och produkter tycker jag du ska ta reda på vilken grund företaget vilar på. Vad har den som producerar dina bilder för bakgrund? Det kommer ha stor betydelse för både innehåll, uttryck och kommunikationseffekt. Bilder har stor påverkan på hur dina kunder uppfattar dig och din verksamhet.

Även bilder producerade i enklaste manér kräver utbildning på området, lång erfarenhet, ett tränat öga och en välövad hand för att nå hög kvalitet.

Förvänta dig stor nyfikenhet på dig och ditt företag

Jag tycker vidare att du av illustratören ska förvänta dig stor nyfikenhet på dig och ditt företag. Att hen ställer frågor om dina tjänster, produkter och kunder och visar en lyhördhet för vad du önskar åstadkomma och få för effekt av bilderna.

Hur avgör man om en bild är av bra kvalitet?

Ja, långt ifrån allt som snurrar runt på webben som illustrationer är tyvärr av god kvalitet. Det är absolut tycke, smak och vi gillar alla olika. Kanske finns det inga “fel”? Men… Obalanserade, ostrukturerade och röriga bilder gör sällan gott för din kommunikation. Linjer dragna med osäker hand, eller vaga och tveksamma uttryck kan urvattna den mest välformulerade text. Det finns företag som levererar med högsta kvalitet och det finns företag som levererar med tveksam kvalitet, som inom alla branscher.

Känn efter inuti och lyssna runt utanför

Var kräsen, känn efter och jämför olika illustratörer sinsemellan för att hitta det uttryck just du söker. Vad får du för känsla när du ser bilderna? Vad händer inom dig? Väcker bilderna nyfikenhet eller är dom bara det högst förväntade? Om du känner dig osäker, be någon eller några du har förtroende för att uttrycka vad dom känner och ser när dom betraktar illustrationerna. Det ger dig en fingervisning.

Bildbeställarens checklista

För heltäckande leverans med hög kvalitet

När du väl hittat en illustratör med ett uttryck du tycker innerligt mycket om, med bilder som ger dig helt rätt känsla för syftet – ja, då ska du försäkra dig om att illustrationerna också är producerade och levererade på bästa sätt för dig som kund.

Jag tycker att du som kund ska få både högupplösta bilder och originalfiler vid leverans. Det gör dig självständig, du kan ta materialet vidare som du önskar vartefter du utvecklar din verksamhet.

Checklista

När du beställer illustrationer för webb och tryck. Försäkra dig om att…

 • illustratören tar hänsyn till och planerar sitt arbete utifrån din plan för användning av illustrationerna och dina behov framåt i tiden
 • du får bilder med korrekta färgkoder, utifrån ditt företags grafiska profil
 • illustratören levererar högupplösta bilder ( A3-format kan vara ett bra riktmärke, det klarar du dig långt på)
 • bilderna vid leverans är förberedda för webb i filformaten:
  .png med transparent bakgrund
  .jpg med bakgrundsfärg
 • förberedda för tryck i filformaten:
  .pdf ( du kan enkelt skriva ut exemplar på en vanlig skrivare eller skicka digitalt)
  .eps ( när du ska skicka till tryckeri)
 • illustrationerna är vektoriserade, om du ska trycka dom i stort format
 • illustratören är villig att leverera originalfiler
 • illustratören har dina bilder på säker back up efter leverans

Kvickt och enkelt förklarat

Pixelgrafik

Pixelgrafik är bilder uppbyggda av små, små rutor som kallas pixlar. Om du har en pixelbild och försöker förstora den så blir den suddig och oskarp. Du kan däremot förminska den utan att den blir suddig.

Du kan arbeta med pixelgrafik i till exempel Adobe Photoshop. Vanligaste filformaten är .png och .jpg. Originalfilen heter filnamn.psd

Vektorgrafik

Vektorgrafik är bilder med matematiskt uträknade punkter längs banor som följer linjer och ytor i bilden. När du förstorar en vektorbild bibehålls skärpan oavsett hur stor du gör bilden.

Du kan arbeta med pixelgrafik i till exempel Adobe Illustrator. Vanligaste filformaten är .pdf och .eps. Originalfilen heter filnamn.ai

Transparent .png

Jpg är kanske det mest kända filformatet. Det ger alltid bilder med en bakgrund. Bakgrunden i bilden kan vara vit och lägger du den den då mot en vit bakgrund på till exempel en webbsida eller i en presentation, ja då ser det fint ut. Men lägger du den mot en annan bakgrundsfärg blir en “ruta” synlig. Och det kanske inte alltid är något du önskar. För att få en bild utan bakgrund och slippa “rutan” behöver du en transparent .png. Här ser du ett exempel med .png till vänster och .jpg till höger.

Kunskapsbrev

Läs och lär om visuell kommunikation i ett brev som du får någon gång ibland.