Procreate Dreams och animerade illustrationer

Texten nedan i videoformat.

Teamet bakom ritappen Procreate har lanserat en ny app för 2D animation, Procreate Dreams. Du kan faktiskt bara efter en liten stund, och jag skulle säga helt utan tidigare erfarenhet, göra enkla animationer för till exempel din webbsida, dina digitala kanaler och dina nyhetsbrev.

Att animera har tidigare krävt en hel del tekniskt kunnande och en hel del mekaniska och upprepande moment. Den här appen gör mitt arbete med att skapa animationer av mina illustrationer både mer glädjefyllt men också mer effektivt!

Du kan också lära dig att animera

Oavsett om du arbetat med animationer innan eller är helt novis, kan du ha mycket glädje av den här appen. Gränssnittet är enkelt och smart. På samma gång finns stora möjligheter att göra mer avancerade produktioner. Att gänget bakom Procreate Dreams gör det möjligt för fler att uttrycka tankar och idéer genom animerade filmer tycker jag är helt fantastiskt. Det förändrar mycket på det här området!

Du behöver inte längre en dyr och komplicerad programvara, utan kan istället betala en rimlig engångskostnad för en app som också ger dig möjlighet att bekvämt och mer intuitivt arbeta på din iPad med din Apple Pencil, istället för att sitta låst vid en datorskärm och statiskt klicka dig fram med musen.

Frame by frame, keyframing och performing

Procreate Dreams ger dig tre olika sätt att skapa rörelser för och olika förändringar av dina bildobjekt. Alltsammans presenterat i ett enkelt och snyggt samt lättbegripligt gränssnitt.

 1. Frame by frame: du kan skapa rörelser för ett bildobjekt eller ändra dess karaktär på olika sätt genom att rita eller forma om det bildruta för bildruta…
 2. Keyframing: genom möjligheten att skapa nyckelrutor, så kallade “keyframes”, kan du ge ett bildobjekt en mer exakt plats eller bestämt utseende…
 3. Performing: du kan förändra och eller förflytta ett bildobjekt med din Apple Pencil direkt på scenen, synkroniserat på det sätt du önskar utifrån annat som sker samtidigt. Allt du gör spelas in och du kan enkelt backa för att göra om tills känslan och tajmingen är precis som du önskar…

Du kan självklart addera texter ( också importera köpta eller egna skapade typsnitt) till dina videos. Du kan lägga in videoklipp, bakgrunder i separata spår och göra animationer uppepå. Självklart kan du också lägga på en berättarröst och musik.

Tips!

Genom att dela skärmen på din iPad kan du enkelt gå emellan apparna när du arbetar. Du kan till exempel dra över bildobjekt, penslar och pennor från Procreate till Procreate Dreams för vidare arbete i “frame by frame”-läget.

Procreate och Procreate Dreams

Du kan rita direkt i Procreate Dreams, men jag skulle rekommendera att du ritar i Procreates ritapp för att sedan animera i Procreate Dreams.

Procreates ritapp är ju formad för att just rita och skapa bilder. Därför har den också mer avancerade verktyg för det och ett för det ändamålet bättre anpassat gränssnitt.

Procreate Dreams tar en självklar plats i mitt arbete framöver och den givna arbetsgången vid berättande genom rörlig bild och film blir:

 1. Skriva manus
 2. Skissa bildidéer
 3. Skapa bildmanus, storyboard
 4. Skapa bildmaterial i Procreate
 5. Importera bildmaterial till Procreate Dreams
 6. Animera bildobjekt
 7. Lägga på text
 8. Addera musik