DigiABC – ett vuxenalfabet

Bildpaket med alfabet för vuxna

Bildpaket med alfabet för vuxna, med digitalt tema format och designat tillsammans med Ivana Eklund som arbetar med fortbildning för lärare.

Rita på du!

Ivana Eklund

Ivana hade postat ett alfabet med foton i sociala medier och jag stannade kvickt till och tänkte direkt att det var en briljant idé. Nästa tanke var att det här vill jag rita.

Rita på du, sa Ivana och ganska snart sågs vi över ett digitalt möte. Och vad roligt vi haft sedan dess! DigiABC tog form vartefter och nu finns det att köpa i butiken här.

Varför ritade symboler istället för foton?

Ord i kombination med bild väcker både det visuella och det verbala området i din hjärna och du tenderar bli mer engagerad och minnas bättre. Foton innehåller i regel mer information än ritade bilder. Information som ska kodas av, tolkas och sorteras av betraktaren. Därför är den ritade bilden vassare när det kommer till just snabb tolkning av innehåll.

Om den ritade symbolen är tydlig och dessutom placerad intill ett ord – då finns inte så mycket utrymme för tolkningar och associationer. Budskapet blir klart och tydligt – och den som betraktar behåller både fokus och koncentration.

digiabc-produktpaket-katten

Tankar om behov och utformning

DigiABC är framtaget för SFI men kan självklart användas också i andra utbildningssammanhang. Paketet innehåller högupplösta filer förberedda både för webb och print. Hela alfabetet, samt var bokstav för sig, arbetsmallar samt ett typsnitt.

Design
Vi har tagit fram två olika designer. En med svarta bokstäver och symboler mot transparent bakgrund samt en variant med svart bakgrund och vita bokstäver och symboler.

Den svarta designen får oss att minnas den vackra griffeltavlan, men vi har också en tanke kring användandet här. Ett litet tips – den svarta designen fungerar nämligen särskilt väl vid distansundervisning samt i digitala presentationer.