LEDA för smartare välfärd – graphic recording i offentlig sektor

SKL har, i samarbete med Vinnova, initierat ett förändringsledningsprogram för att öka hastighet och kvalitet i införandet av digitala lösningar. LEDA för smartare välfärd sträcker sig fram till hösten 2016 och jag har fått äran att åka med på resan som graphic recorder.

Bilden nedan beskriver rätt väl mitt arbete under och mellan mötena som hålls en gång i månaden.
 
 

Programmet kommer att knyta till sig den bästa av expertis från akademin, offentlig och privat sektor för att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet. Under tiden som programmet samlar på sig erfarenheter, är avsikten att sprida dessa brett i hela det offentliga Sverige och internationellt.

Tillsammans träffas vi: de 20 kommuner som blivit utvalda till programmet och teamet, bestående av Joakim Jardenberg, Carly Evaeus från SKL och Beata Wickbom, moderator samt representanter för Skola & Lärande, Johanna Karlén samt Hälsa & Omsorg, Mia Gill och så gänget från Snabbmedia som livestreamar och sköter tekniken. Ja och så jag, som ritar för att dokumentera och stötta arbetet.

Vi har precis satt igång, LEDA#1 hölls den 26 september och nu på fredag och lördag är det dags för LEDA#2. Efter LEDA#1 fick kommunerna en hemläxa och nu är det så dags för kommunerna att berätta för varandra om vilka digitala resor dom gjort. Resorna som också är svaret på varför dom blivit antagna till programmet! Till de här berättelserna har jag ritat. Jag har producerat bilder och rörligt material, allt för att stötta och förstärka kommunikationen på ett bra sätt. Jag är såklart på plats under LEDA#2 och den här gången har vi möjliggjort att min graphic recording också kan klippas in i livesändningen från dagarna.


Stötta förståelse och förstärka kommunikationen i offentlig sektor
Mina uppdrag som graphic recorder består oftast av kortare insatser, jag är anlitad under en konferensdag eller ett par. Kanske återkommer jag året därpå. Jag vet inte idag hur mitt paket, min totala leverans hösten 2017 för LEDA-programmet, kommer se ut! Men vad jag vet, det är att det här projektet som löper under ett års tid med inbokade regelbundna möten varje månad innebär att jag, tillsammans med kommunerna och teamet, också kan utveckla och fördjupa arbetet med graphic recording. Och jag vet att mina bilder får chans att stötta förståelse och förstärka kommunikationen i offentlig sektor. Stort! Jag är så tacksam och glad att få vara med på den här resan! Och nyfiken som tusan på vad vi har samlat i skattkistan om ett år…


Några bilder från LEDA#1