Ny teckningsutmaning #illustration30

Jag och min son som också tecknar väldigt mycket, åkte till Stockholm igår för att besöka Fotografiska. Över en kopp choklad och en dubbel espresso konstaterade vi att det är ett väldigt fint läge för en teckningsutmaning igen. Så vi skrev ner 30 teman i rask takt. Två av temana fick vi hjälp med av lille Gösta, 2 år som var vår bordsgranne på fiket. Hans teman är ”Sax” och ”Papper” och vi tackar så mycket för dessa. 

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson

Vill du vara med?

Häng på, teckna med vilket material du vill. Ett tema per dag i trettio dagar. Teman hittar du på bilden här nedan.  Jag postar dagligen på Instagram och sammanfattar illustrationerna här en gång i veckan.

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson3

Begränsningen ger frihetJag har haft lite olika ingångar till de tidigare teckningsutmaningarna. En gång gjorde jag till exempel film av varje tema, på olika sätt. Jag skapade stop motion, tecknade i appar som spelar in skärmen på iPad, skärminspelning på datorn och så filmade jag med vanlig kamera och snabbade upp hastigheten i redigeringen. På så vis blev det en slags fortbildning under en månads tid.

Det här kan vara möjliga begränsningar som kan ge olika ingångar till teckningsutmaningen… 

  • Film
  • Blanda tekniker
  • Tecka på iPad
  • Utforska Procreate
  • Teckna svartvitt
  • Skugga, form

Den här gången jobbar jag bara analogt. Jag längtar efter det analoga och det lite långsammare. Jag vill lägga ner lite tid och skärpa till tecknandet, skuggorna, formen. Men jag vill också testa att smälta samman olika stilar och tekniker i samma bild. Blyerts, tusch i två olika stilar, som i första temat ”Önskan”, se bild nedan. Genom att begränsa mig får jag de trettio bilderna att hänga samman, vilket lugnar mitt estetiska sinnelag. Men jag skapar också ett utrymme genom begränsningen. Visst är det en märklig krock? Men om jag kan göra allt, allt, allt i hela världen då vet jag inte var jag ska börja. Begränsningen ger mig frihet och handlingsförmåga helt enkelt. Jag ritar upp en ruta som jag ska hålla mig innanför. Och innanför dom konturerna är jag fri att göra vad som helst. Vad som helst. Begränsningen skapar också ett djup då jag får utforska ett visst område.

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson2