Rita dina slides istället

När du befinner dig i ett fysiskt rum och delar digitala slides i en presentation med deltagarna, ja då fungerar det ofta bra eller åtminstone ganska bra. Det om din presentation inte är för texttung och används som pratmanus – utan vilar på bilder av god kvalitet. Och där du med självklarhet tar plats fysiskt, rör dig i rummet och interagerar med dom du möter i ett varierat samspel.

En digital presentation i ett digitalt rum skapar lätt avstånd

I ett digitalt rum blir en digital presentation något som lätt skapar avstånd. Det blir ett ytterligare digitalt lager och du kan omöjligt vara kvar, fullt närvarande i rummet tillsammans med de andra mötesdeltagarna när du delar skärm. Du förlorar den viktiga ögonkontakten och kroppsspråket.

Därför tycker jag att du nästa gång, iallafall ska prova att rita dina slides på papper istället för att knacka ihop ännu en PowerPoint. Det är enkelt. Och vet du vad? Det behöver inte vara fint. Bara begripligt!

Du kommer bättre kunna behålla ditt fokus och din fulla närvaro. Och dom ritade symbolerna, dom ligger tryggt där intill din dator i den ordning du bestämt i förväg. Bilderna ger dig dessutom ett riktigt gott stöd för både tanke, tal och struktur. Jag kan lova dig att dom som möter dig över ritade slides istället för en PowerPoint kommer uttrycka sin uppskattning när ni är klara. Så våga!

Spar dina ritade symboler till nästa möte

Återanvänd dina ritade symboler vid nästa möte för att utnyttja den visuella igenkänningen. Eller spar symbolerna för att använda igen när du möter nya deltagare. Plastfickor i en vanlig pärm fungerar som utmärkt förvaring. Du kan på så vis enkelt fylla på och sortera om i ditt symbolbibliotek.

Rita dina slides

Det här behöver du

 • Papper, vanliga A4 fungerar bra
 • En blyertspenna och ett sudd för att kunna skissa
 • Kanske en linjal om du behöver några raka streck
 • Tjock tuschpenna, svart ger god kontrast
 • En sax om du vill klippa ut dina symboler

Arbetsgång

 • Se igenom din agenda och fundera på vad du ska säga
 • identifiera nyckelord och viktiga hållpunkter
 • gör en lista på nyckelorden/ hållpunkterna
 • skissa med blyerts en symbol per A4-ark ( det får inte bli för smått)
 • bildgoogla symboler om du inte kommer på vad eller hur du ska rita
 • fyll i med tuschpennan och sudda bort blyertsen
 • klipp ut din symbol om du vill ha lite skönare former än fyrkanten
Symbol-illustration-mun (kopia)

Ha ett låtsas-möte med dig själv

Starta mötesklienten ni ska använda och testa nu dina symboler. Hur behöver du sitta för att symbolerna ska synas intill dig när du pratar? Hur nära kameran behöver du hålla symbolerna? Är ljuset tillräckligt bra? Korrigera och komplettera om du finner det nödvändigt. Placera sedan din hög med symboler, din analoga presentation, intill din dator. Nu kan du lugnt invänta mötesdeltagarna.

Stanna lugnt kvar i rummet under mötet

Du är nu väl förberedd, säger hej till deltagarna och kan stanna kvar i rummet fullt närvarande och fokuserad istället för att börja fippla på tangentbordet och bryta den så värdefulla kontakten. Du tar helt enkelt bara upp dina ritade symboler, i en ordning som följer agendan och avhandlar vad än som ska avhandlas med gruppen. Dina symboler stödjer din struktur, det du ska säga, samtalet i gruppen och alla deltagares minne. Du skapar kommunikation som känns och jag kan lova att mötesdeltagarna kommer vara mer engagerad än om du delat din skärm.

Rita som språk

Läs och lär om visuell kommunikation i ett brev som du får någon gång ibland. Du vet väl att alla kan rita?