Rita på iPad | Stylus utvärdering

Många har efterfrågat tips på stylus för att rita på iPad. Och efter en utvärdering av stylus-samlingen jag har. Det gäng på fem stycken som jag har idag skiljer sig åt och jag använder dom för helt olika syften. Det är fem stycken i samlingen och som illustratör vill jag inte var utan någon av dom faktiskt.

Bamboo Stylus Fineline, den orange i bilderna är senaste tillskottet i samlingen. Och den vita var den första jag skaffade, en Wacom Bamboo Stylus.

Detta är då min högst personliga utvärdering som följer. Ja, det är förstås som med vilka pennor som helst. Eller för den delen som med allt i livet. Man föredrar olika. En del vill teckna med hård blyerts, andra gillar pennor med generöst flödande bläck, ja ni förstår, smaken är som baken och så vidare.

wacom-bamboo-fineline-stylus-maja-larsson-illustratorstylus-ipad-maja-larsson-illustrator
Adonit Jot Pro

Den här använder jag väldigt sällan. Den är lite speciell, udden som är av metall sitter innesluten i en rund plastbricka. Och jag har lite svårt för känslan och ljudet vid användning. Den känns lite plastig och det klickar lite störande. Och den känns lite hård. Det är alltså inte den stylus jag använder när jag gör graphic recording i publiken vid något föredrag ( grafiska anteckningar av symboler, bilder och nyckelord som jag gör till olika uppdragsgivare.) Adonit Jot Pro ger en fin precision och jag använder den gärna när jag jobbar med vektorbanor, till exempel om jag skissar på en logotyp i iDraw app innan jag tar vidare arbetet till datorn och Adobe Illustrator. Då tycker jag om att ha kontroll över exakt och precis var en punkt i en vektorbana ska hamna. Men jag brukar plugga in hörlurar. Javisst, så mycket kan jag störa mig på klickljudet den ger ifrån sig. Kanske ritar jag hårt på skärmen, eller fort och intensivt? Eller så är jag väldigt ljuskänslig. Som sagt, detta är en mycket personlig utvärdering. Adonit Jot Pro fyller sin funktion då och då. Men jag använder den bara vid några tillfällen per år. Den har en fin balans och tyngd, plastplattan behöver inte bytas ut och skyddas med en kort som skruvas på och av. Pennan är av aluminium men har en bra gummiyta som gör att den ligger fint i handen.

 • Bra för att pilla med vektorbanor
 • Precis och exakt vilket ger god kontroll
 • Lite plastig känsla mot skärmen och låter när man ritar
 • Fin balans, tyngd och bra grepp

Intuos Creative Stylus

En stylus med touch. Den har alltså inbyggd blåtand vilket gör att jag kan synka den med min iPad. Intuous Creative Stylus stöds av en rad appar, jag jobbar ju ofta i Procreate och här fungerar den här pennan toppenbra. Pennan och appen reagerar alltså på tryck och jag kan genom att trycka olika hårt med pennan mot skärmen påverka hur linjen beter sig. Den blir tjockare och smalare, vilket när man så önskar ger en fin effekt. Det blir inte lika stelt som en stylus utan touch, där du tvingas ändra linjetjocklek och opacitet om du vill variera dig. Intuous Creative Stylus är lite tjockare på grund av att teknik och batteri ska rymmas. På pennan finns en knapp med radera/ ångrafunktion som gör att arbetsflödet kan snabbas upp. Men knappen kan ibland vara lite i vägen och jag råkar ibland trycka på den av misstag. Intuous Creative Stylus känns möjligen lite klumpig ibland, men den ligger skönt i handen. Har en gummiyta som gör greppet bra. Det här är den stylus jag idag använder oftast. Och då främst i kombination med Procreate app. Utbytbara nibs naturligtvis, och jag fick med ett gäng när jag köpte den.

 • Tryckkänsligheten funkar fint och ger en skön linjevariation i illustrationerna utan att jag behöver göra om inställningarna i appen
 • Den har stöd för en rad appar till iPad
 • Knappen på pennan gör att jag snabbt kan radera, det kvickar upp mitt arbetsflöde
 • Knappen kan vara i vägen i början, innan jag vande mig klickade jag ofta radera av misstag
 • Lite klumpig, men ligger fint i handen och jag har vant mig vid att den är så bred

Wacom Bamboo Stylus

Wacom Bamboo Stylus var den första stylus jag skaffade. Den köpte jag samtidigt som min första iPad. Direkt, för jag skulle just teckna på iPad’en. Jag köpte den som ett ritverktyg! Den här stylus’en kan jag inte längre hitta på Wacoms sida, så länken går till en återförsäljare. Men jag tror den kan jämföras med Bamboo Stylus Alpha som också är en prisvärd stylus som går att använda för enklare skissarbeten och anteckningar. Dock har jag inte testa den. Men det ser ut att vara den enklaste som Wacom producerar. Bamboo Stylus ligger fint i handen och jag tycker om att den är så smal, till skillnad från de större touch-varianterna som behöver plats för lite mer teknik. Fördelen med denna är också att det inte finns någon knapp på sidan som jag lätt råkar komma åt på touchvarianterna. Bamboo Stylus finns i en rad olika färger. Den har en skön gummiyta som gör att den inte halkar runt i handen. Linjen blir kontrollerad. Jag använder den här väldigt mycket fortfarande. Den hänger med på möten och jag föredrar den ibland även för jobb där linjen ska ha samma storlek, alltså där jag inte vill ha det tryckkänsliga som gör att linjen varierar i tjocklek.

 • Smal och skön att hålla i, fin balans och tyngd
 • Utbytbara nibs, smalare udd än många prisvärda enklare stylusar
 • Basic, billig men ändå väldigt användbar till mycket
 • Många fina färger
 • En första-stylus och lite av ett måste

maja-larsson-teknik-ipad-pennaBamboo Stylus Fineline

Det här är det senaste tillskottet i min samling. Och Bamboo Stylus Fineline skaffar jag så klart för den tunna spetsens skull. Äntligen! Som jag längtat efter en tunn, smal spets. Det lilla jag hunnit testa – denna stylus verkar mycket lovande. Tyvärr har inte alla appar stöd för pennan än, det är en liten besvikelse för en som inte googlar så mycket i förväg. Inte heller min favoritapp Procreate stödjer den än, nen det ska komma under 2015. Var kan man ladda ner tålamod? För kombinationen denna penna och Procreate… det kommer bli fantastiskt bra tror jag. Fram till dess får jag nöja mig med att arbeta med den i framförallt Bamboo Paper och andra mer anteckningsbetonade appar. Men det är inte fy skam det heller. Bamboo Stylus Fineline reagerar så fint, och direkt och precist. Det är verkligen en njutning att arbeta med den. Det är den första stylus som faktiskt känns som en riktig penna. Knappen för blåtand ligger fint inbäddad i skaftet, alltså inget som sticker ut och som jag råkar komma åt av misstag. Den är något smäckrare än min andra touch stylus vilket också är positivt. Och den laddas via en lite usb-sladd. Den är lätt och ligger så fint i handen. Bamboo Stylus Fineline har en skön yta nedtill som gör att den inte halkar runt. Viktigt att tillägga, utan blåtand fungerar den här stylus’en inte alls. Udden är av plast, alltså det är inte en gumminibb som går att rita med oavsett om blåtanden är av (med förlorad tryckkänslighet men fortfarande ritbar) eller på.

 • Smal udd, smal udd, smal udd… äntligen
 • Känns som en riktig penna
 • Direkt, exakt och precis
 • Lätt och skön att hålla i
 • Ett minus att det inte är så många appar som stödjer pennan än, utrusta dig med tålamod

Sensu Brush

Det här är en stylus som skiljer sig avsevärt från de andra. I alla fall i ena änden. Den har två sidor. En vanlig gumminib i den ena änden och den är rätt tjock och trubbig tyvärr. Jag föredrar smala nibs. Men i andra änden finns en pensel! Och den ger en väldigt skön känsla att arbeta med. Det är för penseln nu köper denna stylus. Locket lyfts av och man sätter det över gumminibben och får på så vis också känslan av en pensels lite längre skaft. Den är verkligen skön att hålla i. Väljer jag bland penslarna, alltså de linjer som ska efterlikna akvarell, eller flytande tusch, ja då ger den verkligen känslan av att måla. Det går naturligtvis att använda penseln till vilken linje eller penna som helst i ritappen du använder. Men det känns minst sagt mycket märkligt att måla fram en blyertslinje. En intressant koppling det där, mellan det digitala och analoga. En pensel målar man med… Den lockar fram kreativitet men används flödande. Det här är inget verktyg för precision.

 • Ger känslan av en riktig pensel – med den här målar du akvarell eller kanske tusch
 • Mjuk, reagerar fint mot skärmen
 • Genom att ta av locket och sätta det över den vanliga nibben får du känslan av en pensel med långt skaft
 • Inget måste – men helt klart en rolig stylus som släpper loss din kreativitet