Väggmålning Gleerups

Femton meter väggmålning på Gleerups

På femton meter vägg berättar vi om Gleerups tvåhundraåriga historia. Först fick gänget på förlaget i uppgift att skriva ner sin historia. En inte helt lätt uppgift med tanke på hur länge förlaget funnits. Jag har utifrån det dokumentet sedan illustrerat delbilder i Procreate på min iPad. Sedan vektoriserat dessa för att få en lite “renare” känsla och sedan på plats projicerat upp del för del och sedan löst kompositionen vartefter.

väggmålning-gleerups-maja-på-näset

Vad fint det är med något som görs på riktigt!
Kan inte du vara här alltid? Det är så mysigt när du är här. Så fint se när du skapar…
Det här är verkligen på riktigt!
Det är så roligt när det kommer besökare, att få visa vår berättelse på det här viset.
Jag känner stolthet!

Anställda på Gleerups Förlag i Malmö
väggmålning-gleerups-maja-på-näset

Då väggmålningen till stora delar löper genom en lång smal korridor så var det nödvändigt att lägga pusslet vartefter. Delbild efter delbild. Backa, känna av balans och dynamik. Projicera nästa, backa. Placera om. Rätta till. Och så måla av igen. Ett nogsamt och långsamt arbete, bit för bit. När alla delbilder var projicerade, målade jag en del på frihand för att sätta det där sista. Få till rörelse där det behövdes, mjuka upp delar som kändes för kantiga, eller för att lugna ett mer turbulent område. Och jag kan ärligt säga att jag är nöjd med varenda cm på dom femton metrarna. 

Totalt var jag på plats ett par arbetsveckor. Med musik i öronen och i ett nästan meditativt tillstånd, lite i en egen bubbla. Jag som är van med lite högre tempo, iallafall när jag är ute på andra uppdrag. Mycket folk och ofta arbete från scen som mötesritare, graphic recorder eller som kursledare när jag håller ritakurser och textakurser. Det här – att måla en vägg… ja, det är något helt annat.

Konkret och beständigt

Den känsla som hänger kvar nu, såhär en vecka efteråt, är att det var något så konkret och beständigt över leveransen. Jag upptäckte också värden i själva processen som jag inte räknat med. Många sa att dom tyckte så mycket om att dom fick följa arbetet med väggen under lite längre tid. Komma förbi och titta. Se det växa fram en liten bit i taget.