Värdeskapande i digitala mötesrummaja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
20 – Det finns inget viktigare än att förbereda dig så du kan vara på plats för ett äkta möte… Hur väl förberedd du än vill vara på vad du ska säga så kan det aldrig någonsin bli viktigare än att förbereda dig mentalt så att du verkligen kan vara på plats. För ett äkta möte. Det innebär att du har större fokus på deltagarna än dig själv, är uppriktigt nyfiken och modig nog att släppa kontrollen. Att vara trygg i dig själv och din roll. Att du har rörelsemån och luft där du kan känna in var deltagarna befinner sig och sedan stödja och handleda mot ett gemensamt mål.

För att det här ska fungera krävs hjärta och genuinitet. Inför varje möte, fysiskt såväl som digitalt, landar jag alltid ner i stillhet någon dag innan men också en stund innan mötet. Sitter ute på gården i solen, tar en promenad eller kanske stickar jag en stund. Jag ställer fler frågor än jag tänker ut svar. Funderar på vilka som ska var med, hur dom känner och vad dom kan tänkas komma med för erfarenheter. Vad jag kan bidra med för önskat tillståndsskapande. Det är så wow när man vågar släppa kontrollen och känna tilliten till att alla bidrar. Allt jag som ledare för mötet behöver göra är att hänga upp ramen på väggen och sedan våga vara närvarande, lyssna in och stödja med uppmuntran och värme.
maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
19 – Finns det något friare än en penna och ett papper? Det här har fascinerat mig sedan jag var ett litet barn. Faktum är att jag ritade redan innan jag tog mina första steg. Jo, jag gick sent och ritade tidigt har dom sagt. Tur jag var tredje barnet och mina föräldrar filbunkar. Jag fick rita på i lugn och ro.

Ett vitt papper, en penna… och det kan bli vad som helst. Det är så obegränsat härligt så jag blir alldeles till mig bara av att försöka uttrycka mina känslor kopplade till just ett ritblock och en penna. I videomötet är det ditt perfekta samtals och pratstöd. Du behöver inte fiffla med tangenterna på datorn och dela skärm. Bara lugnt rita vid sidan om och hålla upp pappret framför kameran och stämma av med deltagarna. Bibehållen närvaro och bibehållet fokus. Fint va? Vill du kan du förbereda några “slides” i förväg som du lägger i en ordning synkroniserad mot er agenda. Men ha några tomma papper tillgängliga också, så du kan rita i realtid om det faller sig så. Känner du att det här arbetssättet fungerar för dig så kan du ju överväga att skaffa en griffeltavla!
maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
18 – Förbered det du ska säga, men framförallt – förbered tomrummen. Alla tycker inte om att prata. Många är vi säkert som ibland älskar att prata medans vi andra gånger föredrar tystnad. Att skapa rum för samtal där alla får komma till tals men likväl vila i tystnad och eftertänksamhet när det behövs, det grundas i genuin nyfikenhet på deltagarna. Det känns direkt om du är på plats för att bjuda in andra. Förbered det du ska säga, men framförallt förbered tomrummen där ord sprungna ur just det unika mötet får utrymme. Våga tilliten. Vila i att alla är där för att bidra. Dina förväntningar kommer i sig göra att fler tar plats på scen. I en önskan om stilla reflektion eller en livlig diskussion.
17 – Min mamma sa en gång för många år sedan till mig att vi alla har våra rutor. Vi kan måla våra rutor fulla av färg, hela vägen ut till kanten. Målar vi utanför kanten så målar vi över andras rutor. Det är inte okej. Men vi ska heller inte bara måla något litet grått krafs nere i ena hörnet – utan fylla vår ruta. Vår scen. Vårat liv!

Så. Oavsett om du kliver in i ett fysiskt eller digitalt mötesrum så har du en scen. En ruta. Ja, vart du än går. Och alla du möter likaså. Så, tänk dig nu ett Zoom-möte… Rita i din tanke en kontur runt varje deltagare. Hur väl utnyttjar vi våra rutor? Hur kan du bidra till att bjuda in till samskapande där var och en målar sin ruta full med färg? Där alla får delta med just sitt unika? Bli sedd och hörd och få ta hela sin plats?

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
16 – En god idé är att sätta ljus på videomötet. Så först, vad är det för tillstånd du önskar skapa på ditt videomöte? Till vilket rum bjuder du in deltagarna? Ljuset spelar stor roll för att skapa stämning, inte bara för att ni ska se varandra. Tänk dig varmt och mjukt ljus. Jämför det med hårt och kallt ljus. Det blir två helt olika mötesrum, eller hur?

Det kan vara värt att köpa in någon form av ljussättning för dina videomöten. Men du kommer långt med vanliga lampor också. Inventera ditt hem, ditt kontor och dina förråd. Ta en stund för laboration. Starta ett låtsasmöte och prova att belysa din scen på lite olika sätt. Se efter hur det ser ut. Du kan slå ljuset mot en ljus vägg eller ett tak och på så vis skapa ett mjukare och mer naturligt ljus. Ljuset från ett fönster kan vara ack så vackert om det är lite molnigt. Med fönstret placerat så ljuset faller in från sidan så skulpterar det mjukt fram formen i ett ansikte. Men, det är inte så pålitligt då solen kan spricka fram och du plötsligt får ett alltför skarpt ljus. Du tappar fokus, deltagarna likaså och du måste lägga värdefull tid och energi på att åtgärda problemet mitt i mötet. Inte bra! Det är bättre att dra ner rullgardinen och sedan ljussätta med belysning som du kan kontrollera och vet blir konstant under ditt videomöte.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
15 – Vår gemensamma doftminnesbank När du planerar ditt videomöte fundera över om du kan förvandla innehållet till någon typ av berättelse. Och i din berättelse, kan du välja ord och bilder som aktiverar olika sinnen? Om deltagarna kan knyta din berättelse till sina egna minnen väcker du känslor. Vi delar ju en gemensam doftminnesbank där vi alla till exempel vet hur en nybryggd kopp kaffe doftar. Det räcker att vi ser koppen och hur det av värmen ryker i vackra snirklar ovanför ytan så känner vi doften. Och känner ja. Det är först när vi känner något som vi faktiskt engagerar oss. Ju närmare deltagarna kan komma dig och ditt innehåll, ju större chans har du att skapa ett videomöte där alla är med. Fullt närvarande. Var väljer du att möta deltagarna föresten? Sitter du i en lummig syrénberså på din tomt, med datorn på ett trädgårdsbord? Eller, sitter du i ett kalt vitt arbetsrum utan några egentliga intryck alls? Jag säger inte att det ena eller andra är rätt. Det beror ju på vad du har för mål med ditt videomöte. Jag vill bara uppmärksamma dig på att det faktiskt spelar roll. I den fysiska världen, såväl som i den digitala. Vad vill du ta med in i ditt videomöte? Vad vill du att ditt videomöte ska lukta… eller dofta?

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
14 – Titta på varandra eller se varandra? Tänk dig ett möte där alla sitter som siluetter i mörker mot kanske ett ljust fönster. Vi kunde lika gärna ha ett telefonmöte, eller hur? Vitsen med ett videomöte är ju att vi ska se varandra. Inte bara titta på varandra utan – se varandra. Det är enda sättet att verkligen mötas. Och det digitala tillåter inget slarv med närvaron. Det märks direkt om du är uppmärksam, fokuserad och vill ta del och vara del av… Med närvaron menar jag då alltså att vara på mötet. Alltså att verkligen vara där. Då räcker det inte att du loggat in. Det räcker inte med att du har ljudet och videon på. Du måste synas för att bli sedd! Det är i allra högsta grad visuell kommunikation.

Se därför till att torka av kameralinsen på webbkameran så din bild blir skarp. Rigga ett bra ljus för din “scen” och se till att hela ditt ansikte syns i bilden och att webbkameran är i ögonhöjd. Jag testar alltid ljus, ljud och min scen i ett “låtsasmöte” innan det riktiga videomötet. Då kan jag i lugn och ro säkerställa att allt är väl förberett. Att jag hörs bra är viktigt. Men att jag syns bra är minst lika viktigt.

Det vi kommunicerar med våra ansikten är mer mångfacetterat än vad vi ens kan sätta ord på. Vi läser av varandras ansikten och det är avgörande för vilken energi mötet får. Ögonen är det vi först lägger märke till. Vi utbyter information med varandra på en millisekund. Här finns tvekan, här finns bekräftelse, här finns förvåning, här finns trevan, här finns säkerhet, här finns lekfullhet, här finns förvirring, här finns lycka, här finns snålhet, frustration och ilska. Här finns hopp. Här finns värme. Här finns skrattglitter. Allt i ögonen. Här finns vårt samspel, här möts vi.

13 – Musik fungerar för mig som uppvärmning. Jag har alltid använt musik som ett sätt att styra min energi för dagen. Innan jag klivit upp på scen för att rita på konferenser, på väg genom en stad till något företag för att hålla i en utbildning eller stödja en workshop visuellt. I min ateljé. Varje dag. Musik. Och jag vill vara i den utan att bli störd, därför är min telefon alltid på ljudlöst. Musiken stödjer mitt kreativa arbete och mitt fokus. Den ger mina bilder liv och kvalitet. Musiken kan ge energi, förvandla något stelt och allvarligt till istället lekfullt seriöst. Den kan lugna och landa dig. Den kan ge dig en skjuts uppåt och framåt. Använd musik innan dina videomöten för att skapa ett tillstånd inuti dig själv, ett tillstånd du sedan kan ta med in i det digitala rummet när du möter dina deltagare. Spela musik mjukt i bakgrunden under videomötet. Eller använd den som ett skönt sätt att markera när det är dags att samlas för att dela tankarna gemensamt efter en stunds individuellt arbete.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
12 – Hörlurar utan sladd ger dig frihet Ju mer obehindrat du kan röra dig och ju skönare arbetsmiljö du skapar för dig själv – ju bättre nytta kommer du också göra för andra. Skapa en flexibel och inspirerande arbetsmiljö där du mår bra och har det bra. Där din scen gör att du kan bete dig som i ett helt vanligt möte. För det är ju egentligen vad det är, ett videomöte, det är ett helt vanligt möte. Använd hörlurar utan sladd om du kan, då är du inte fast vid datorn utan kan backa lite och plötsligt dela ditt kroppsspråk också och arbeta över en lite större yta. Du blir mer människa och kan ena stunden vara nära skärmen i ett samtal för att sedan backa och ge deltagarna instruktioner eller demonstrera något. Precis som i vilket rum som helst.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
11 – Laptop plus läs/ ritplatta och du kan fortfarande vara kvar i rummet. Den enda skärm jag delar på videomöten är min iPad. Jag förbereder och delar skärmen redan innan deltagarna kliver in i det digitala rummet. Allt för att kunna möta dom och vara kvar – fullt närvarande just i mötet utan att behöva fippla omkring på tangentbordet på datorn. Videomötet har jag alltså på min laptop och sen delar jag min iPad’s ritapp som en gemensam tanke och arbetsyta. Just att det är två åtskiljda devices ger mig en skön rörlighet. Deltagarna ser mig, min penna och min iPad. Precis som i fotot här. Alla ser vad jag gör och det ger en överblick som skapar sammanhang, förståelse och jag är hela tiden kvar tillsammans i rummet med de andra.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
10 – Låt alla kliva fram och ta plats Jag förväntar mig att du ska delta aktivt och vara arbetsam. Göra ditt allra bästa. Och när du gör det, ja då kommer jag också bekräfta det. Jag var sju år och började skolan och jag fick den bästa lärarinnan. Tydlig, nästan lite sträng, men alltid varm och snäll. Vi var hennes sista klass innan hon gick i pension. Hon var av den gamla sorten som jag så saknar. Det var ordning och reda. Rutiner var en självklarhet. Vi var trygga och visste precis vad som förväntades av oss, i varje steg. Arbetade vi flitigt var hon också generös med guldstjärnor. Förväntningar och bekräftelse gör att alla får kliva fram och ta plats.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
09 – Behagliga ljud och tillståndsskapande… Det vanligaste är väl att du väljer att ha ljudet av när du kliver in i ett videomöte. Det är ju många gånger helt rätt. När jag håller utbildningar, till exempel ritakurser, då ber jag faktiskt deltagarna att tvärtom – ha ljudet på. Såvida dom inte har en stökig miljö runt sig naturligtvis. Men, tänk dig ljudet av blyertspennor som långsamt skissar sig fram över pappersark. Det är i övrigt tyst koncentration. Alla sitter på varsitt håll, kanske utspridda över landet. Men den här behagliga ljudbilden skapar ett gemensamt rum. Så, var lite uppmärksam på ljud som faktiskt är värda att vara rädd om just för att dom kan stödja dig i att skapa skapa värdefulla tillstånd.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser
08 – Varför är alla möten 1h? Nog är det väl ändå märkligt hur olika former styr hur vi tänker. Hur kan det komma sig att oavsett vad vi ska mötas om och kring så ska mötet vara 1h? I ett fysiskt rum såväl som i ett digitalt. Om du börjar fundera på det så upptäcker du fler och fler former, regler och berättelser som styr hur vi tänker. Årshjulet, januari med snögubben och juni med midsommarstången. Kanten på ett A4-papper och ramen runt arbetsytan i din dator. Idéen om att du måste dela skärm på ett videomöte. Det styr också ditt upplägg. Om du istället börjar med att fundera på vad det är du vill uppnå och sedan vidare på hur bästa formen skulle kunna se ut för just det mötet – ja, då ger du dig själv så mycket mer utrymme och plats för kreativitet. Kanske kan du lägga delar av arbetet innan och efter mötet. Hur lång tid behöver i egentligen uppkopplade tillsammans? Klura på den vetja…

karta-distansmoten-videomoten-zoom-maja-pa-naset-maja-larsson-ivana-eklund
07 – Är det någon som vet vars vi ska? Ibland tycks mötena dugga så tätt så jag förstår inte när man hinner bestämma destination, packa resväskan och planera sin rutt. Då vid närmare eftertanke delar också kan avhandlas i ett innan och ett efter mötet så kan du skapa luft i schemat. Du behöver sitta en stund då och då med den där kartan. Ta reda på vad som ska göras när och härnäst och längre fram. Och om du kanske behöver lägga om rutten rentav. Se dig om och försäkra dig om att alla i gänget fortfarande hänger med. Och du. Glöm inte nödprovianten.


distans-video-möte-pedagogik-maja-larsson-ivana-eklund
06 – Smartphone, smart närdå? För att få gott fokus och leverera med kvalitet då jag håller utbildningar på distans eller när jag arbetar i min ateljé med att förbereda ett videomöte, ja då får den vara tyst och ligga någonstans i skymundan. Smartphonen. Det är ju faktiskt inte vidare smart att den får en plats emellan mig och dom jag möter. Eller hur? Det är ju inget annat än fantastiskt att vi kan slå upp hela världen i den här manicken. Och nå varandra från varsin sida jordklotet. Ja, och vi kan använda den för att mötas i ett videomöte! Men om du kopplar upp dig via din dator gör den mest onytta. Den kommer pocka på din uppmärksamhet och du kommer slösa värdefull energi. Energi som tillhör dig och dom du möter. Stanna kvar i mötet med hela dig.

05 – Trygg i pratbubblan Hur förbereder, planerar och genomför du ett möte så att alla som deltar känner sig trygga i pratbubblan? Alltså att var och en både får och vågar ta utrymme för att prata under mötet. Jag och Ivana tror på värdet i att skapa ett tid och ett rum innan mötet. Ett rådrum. Då ger du möjlighet för varje individ att samla sina egna tankar i lugn och ro, kopplat till vad som ska avhandlas under mötet. Alla kan komma väl förberedda och tryggt dela med sig i gruppen. En tydlig agenda, instruktioner kring förväntningar samt mål med mötet och ett rådrum. Det skapar trygghet och trygghet – det skapar värdefulla videomöten.

ritakurs-videokurs-videomöte-zoom-distansmöte-kurs-maja-larsson-ivana-eklund
04 – Din dator ramar in din scen Har du tänkt på att du har en scen när du leder ett videomöte? Ja, även när du deltar i ett videomöte givetvis. Det är den där rutan som din dator bildar. Rutan inom vilken du kan skapa tillstånd, innehåll och utveckling. Rutan ramar in och begränsar, men begränsningar ger i sin tur alltid möjligheter. Kan du förresten skapa flera olika scener och variera dig under en dag? Skönt för kroppen – men det ger också möjligheter för dig att förbereda olika moment vid olika stationer. Du skapar också variation för hela gruppen vilket stödjer engagemang och närvaro.

03-penna-vardefulla-videomoten-kurs-workshop-zoom-distanmoten-maja-pa-naset-ivana-eklund
03 – Var fysiskt närvarande i det digitala rummet Jo, det går finemang att arbeta på en griffeltavla under Zoom-mötet. Genom att minska antalet digitala lager kommer du behålla närvaro och närhet till deltagarna. Lägg märke till hur du blir, om alldeles så lite distraherad när du börjar knappra på tangentbordet för att dela din skärm. Alla andra märker det också och ni förlorar värdefull energi.

kurs-workshop-zoom-videomöten-maja-larsson-ivana-eklund
02 – Det som inte känns finns inte Du gestikulerar, det är att rita. Så, jo du kan rita. Din hand kan skapa något fysiskt greppbart i en abstrakt och flyktig digital värld. Utnyttja det. Var fysisk och mänsklig i videomötet som möjliggör möten även med hudratusentals mil emellan oss.

01-maja-pa-naset-ritakurs
01 – Arbeta med bildstöd för pling i hjärnan Skapa ett “innan” mötet och ge deltagarna rådrum så kommer dom bättre förberedda och trygga till mötet, vilket gör att dom kan bidra på riktigt. Arbeta med bilstöd för igenkänning i olika delar av en arbetsprocess. Genom att arbeta med bilder som stöd för ord aktiverar du både det visuella och verbala systemet. Du minns bättre och tenderar att engagera dig mer…