Zendoodle, meditativt bildskapande – en gratis webbkurs av Maja På Näset AB

Varje år i december har jag försökt hitta på något kreativt som är tillgängligt för alla här på bloggen. Likaså i år. I år tänkte jag försöka inspirera dig att sitta ner med en penna plus ett papper och – koppla av. 

Koppla av, stressa ner, stanna upp, bara vara – häng med och rita i december

Jag önskar, i denna för många jäktiga december, locka dig att testa ”zendoodle”. För dig som inte firar jul så kan du hoppa över rubrikerna med ”jul” nedan. Det här är en teknik som fungerar utmärkt närsomhelst för vemsomhelst.

Zendoodle – meditativt bildskapande, en gratis webbkurs av Maja På Näset AB from Maja Larsson on Vimeo.

Vad är ”zendoodle”?
Att rita kan vara ett sätt att koppla av. Tekniken där du fyller en hel yta med mönster kallas ”Zendoodle” eller ”Zentangle”. Enkelt förklarat kan vi säga ”meditativt bildskapande”. Dekorativa mönster och upprepningar fyller pappret till sista millimetern. När du är klar kan du färglägga alla ytor. Många timmars avkoppling om du arbetar med tunna pennor. Och möjlighet att variera i oändlighet.

Vad ska jag ha det till?

Det färdiga resultatet är egentligen inte det viktiga. Det är avkopplingen i görandet, att få skapa något konkret med dina händer och bli uppslukad i nuet. Närvaron, det är det stora. Men. Resultaten brukar bli vackra och lämpar sig väl att rama in till någon, eller varför inte rita direkt på något som du ska ge bort.

Som julkalender tillsammans med barnen

Konkurrera ut chokladkalendern och följ det här som en julkalender istället och räkna ner dagarna till jul med ett mönster om dagen. Pyssla tillsammans med ditt barn en liten stund varje dag. Rita tillsammans på samma papper, fäst upp ett jätteark på väggen kanske, eller lägg er på mage på golvet och rita. Eller gör en fin julduk av papper på köksbordet. Det finns tusen möjligheter… och barn brukar ha några oändliga till efter det!

Julklapps och presenttips

Rita mönstret direkt på…

 • en anteckningsbok
 • ett mobilskal
 • ett fotografi
 • en tygkasse
 • en t-shirt
 • omslagspapper, presentpapper
 • tidningspapper
 • en akvarellmålning

Målarböcker för vuxna – rita dina egna unika motiv istället, det är enkelt!

Du har säkert sett att det går att köpa målarböcker även för vuxna nu, just för avkopplingen och som en teknik för att stressa ner och ta det lugnt. Men kreativare än att köpa en ”målarbok för vuxna” blir det om du ritar allt från grunden själv. Det blir något helt unikt.

Det ser kanske svårt ut att rita allt själv. Men jag lovar att vem som helst kan rita det här. Det är superenkelt. Och det kommer bli helt unikt. Så mycket kreativare och roligare än att köpa en färdig målarbok. Se på filmen hur min bild växer fram så får du en känsla av hur mönstren läggs på varandra bit för bit.

Såhär gör du om du vill hänga på! 

Du gör som du vill om du vill hänga på. Men här kommer lite tips som kanske kan vara till hjälp. Och jag kör igång imorgon den 1 december om du vill ha handledning.

 • Du behöver någon sorts penna. Och en bit papper eller något annat att rita på ( se julklappstipsen ovan till exempel).
 • Varje dag bjuder jag på ett ”krusidull-mönster” som inspiration, jag postar en bild av mönstret på Instagram. Mitt konto på Instagram: Maja_Larsson. Du använder mönstren ett efter ett och bygger vidare på din bild.
 • Du följer blint mönstren jag lägger upp eller hittar på egna. Tanken är bara att de ska finnas som inspiration och stöd. Så känn dig hur fri som helst – som alltid!
 • Du arbetar på ett ark, eller gör flera olika under perioden. Jobba lite större med tjockare pennor och stora ark eller med tunna pennor på ett något mindre ark. Testa dig fram! Vita linjer på svart eller brunt papper blir väldigt fint.
 • Du börjar dag 1 med mönster nr 1. Dag 2 fortsätter du på samma bild med tillägg av mönster nr 2. Dag 3, bygger du vidare på bilden med mönster nr 3 osv. Se det som ett pussel. Och tänk på att allt ska täckas av mönster.
 • Börja på mitten. Börja på sidan. Börja nedtill. Eller ovanifrån. Gör som det känns bäst. Du kan också rita upp en form i förväg, till exempel en stor cirkel och så fyller du denna yttre form med dina mönster.
 • Dela gärna med dig av ditt skapande på Instagram, märk gärna med taggen #majapånäsetwebbkurs eller pinga mig!

Extra tips…

 • Rita digitalt om du vill, då är tipset att lägga mönstren i olika lager så blir det lätt att sudda och flytta. Likaså att du gör separata lager för färgläggningen. Målar du utanför kan du bara sudda färgen, utan att linjerna försvinner.
 • Musik kan vara fint att arbeta till.
 • Kombinera pennor med olika tjocklek.
 • Rita med tusch, men färglägg med akvarellpennor eller krita så får du fina kontraster.
 • Bildgoogla på Instagram på #zendoodle #zentangle så får du massor av idéer.

Men, om du bara vill färglägga så mår du gott av det också. Då får du skriva ut min bild om du vill, varsågod och lycka till nu!

Dela gärna med dig av ditt skapande på Instagram, märk gärna med taggen #majapånäsetwebbkurs eller pinga mig! 

Ladda ner som pdf:

zendoodle-meditativt-bildskapande-maja-på-näset-ab

Ladda ner som som png:

zendoodle-meditativt-bildskapande-maja-på-näset-ab