Skogen i resväskan

När jag kan ge dig något värdefullt blir jag lycklig. När jag ser dig växa och ta större steg. När du lägger mer mark under dina fötter och kliver fram med självklarhet. Då mår jag gott. Där finner jag meningen med mitt arbete. Och jag kliver med iver över gårdsplanen om morgonen och öppnar dörren till ateljén där början på de mest spännande resorna alltid finns.

Leverera kunskap

Under många år har jag farit land och rike runt på uppdrag. Jag har besökt Haparanda i norr och Malmö i söder. Suttit på stora scener och ritat i realtid, tagit emot applåder och blommor. Sovit på vackra hotell. Fina minnen har jag med mig. Men nu gör jag samma arbete bättre och på distans. Och med än mer fokus på utbildning, handledning och att leverera kunskap.

Fast jag reste baklänges

Med skogen utanför fönstret, en morgon i december 2019, vaknade jag och konstaterade med bestämdhet att jag är klar med det livet. Jag har allt jag behöver här. Jag vill inte resa sådär igen, med flera städer under en enda vecka. Jag saknar inte hotellfrukostarna. Inte heller världen som så snabbt susar förbi utanför fönstret i tågkupén. Fastän jag alltid reste baklänges så kändes det alltid som att livet rusade på för fort.

Skogen i resväskan

Vet du, jag hade faktiskt med mig saker från skogen i min väska. Där bland alla pennor fanns en vacker gren och en sten. Alla de där åren när jag reste runt låg dom där och påminde om det här livet. Livet som är på riktigt. För mig är kreativiteten starkt knuten till vad som i min värld är det riktiga livet. Till vardagen. Till enkelheten. Till det lilla som är det stora. Där var sak har sin plats och där varje liten del behövs för att det ska fungera som helhet.

Först ron och sedan kraften

Här där tomrummen och tystnaden finns. Men också vardagsbestyren som kräver min fulla uppmärksamhet. Här där veden behöver huggas för att jag ska vara varm. Och snön skottas för att jag ska komma fram. Det måste göras, och det måste göras ordentligt. Här finner jag skaparro och skaparkraft. Och just i den ordningen. Först ron och sedan kraften. Jag äter frukost vid brasan och väntar på att värmen ska sprida sig i torpet innan löpturen med hunden.

maja-på-näset-illustratör-pedagog-webbkurser-ritakurser-graphic-recording

Jag vet att jag kan leverera något mycket mer värdefullt när jag arbetar från mitt hemma. Från skogen. Jag deltar i allt mer givande videomöten och saker börjar ta form. Äntligen utforskar vi på riktigt möjligheterna vi har med de digitala verktygen. I min värld känns det helt fantastiskt.

Telefonen är alltid på ljudlöst

Arbetsdagarna har ett fokus som ger mig lyckorus och jag tålar modet att förfina och sandpappra till trästycket är alldeles, alldeles lent. Ingenting stör min koncentration. Telefonen är alltid på ljudlöst. Så jag njuter av att få göra klart saker. Och att leverera bilder med högsta kvalitet för att sedan bära in veden och nogsamt stapla den intill vedspisen. Allt hänger samman. Allt tar sin tid och behöver sin ordning för att bli bra.

Min ordning är som så att jag behöver mycket tid i mitt eget sällskap för att jag ska bli till verklig nytta för andra. I ett ständigt flöde av intryck blir det inga uttryck. Och uttryck, ja det är ju vad mitt arbete handlar om.

Snällt och sparsamt att arbeta på distans

Att arbeta på distans är hållbart på alla sätt. Det är snällt för miljön, det spar värdefull tid för mig och mina kunder. Jag är också tillgänglig för fler när dagar inte försvinner i ständigt resande. Och jag spar värdefull energi när jag får somna och vakna i min egen säng.

Arbetsform för arbetslycka

Det här är min arbetsform för arbetslycka. Här från skogen ger jag dig:

  • utbildning
  • handledning
  • videokurser
  • ritade filmer
  • illustrationer
  • visuellt stöd vid ditt möte

Kunskapsbrev

Läs och lär om visuell kommunikation i ett brev som du får någon gång ibland.