Konceptbilder

Min bästa vän studerar till förskolepedagog och fick i uppgift att fritt forma en avdelning på en förskola. Vi pratade i telefon och min väns dotter på fyra år fyllde också på med finaste idéerna. Jag skapade utifrån det underlaget några bilder för att beskriva konceptet.

Det här exemplet är så konkret så jag ville dela det här på sajten. De flesta av oss kan relatera till innehållet på ett eller annat sätt. Du har eller har haft barn i förskoleålder, eller så känner du någon som har eller har haft. Kanske hämtar du rentav ett barnbarn på förskolan nu i veckan?

© Maja På Näset AB

Alla har vi, vad jag tror, en ganska klar bild av hur en förskola kan se ut och fungera. Därför tror jag också att du enkelt kan översätta det här till en annan typ av koncept, till exempel:

  • samarbetsform
  • forskningsområde
  • forskningsresultat
  • tjänst eller produkt
  • pedagogisk modell
  • affärsidé, affärsmodell

Illustrera övergripande nivå och detaljnivå för förståelse

Bilder kan enkelt beskriva ett koncept både på en övergripande nivå likväl som dom kan illustrera detaljer i ett innehåll. Du kan med bildernas hjälp zooma in och ut i ett koncept och mycket kvickt få en förståelse även för ett mer komplext koncept. Se det som en karta över ett område. Omedelbart får du en överblick av landskapet, var vägarna finns och var de leder.

Kunskapsbrev

Läs och lär om visuell kommunikation i ett brev som du får någon gång ibland.