Färdriktning framtid

Texten nedan i videoformat.

I en turbulent tid är det lätt att tveka på steget. Med en omvärld som är i snabb förändring och där informationen fullkomligt sköljer över oss var dag är det en sann utmaning att behålla fokus och prioritera klokt. Och med senaste tidens oroligheter kan det vara svårt att bibehålla energin. Energin som behövs för att vi ska kunna hålla kursen och fortsätta göra, fortsätta skapa den där världen där du och jag vill leva.

Därför har jag tagit fram en visuell arbetsmall som du kan ladda ner gratis i resursen här på sajten och använda för att ta kontroll över din färdriktning.

Mallen kan hjälpa dig att:

 • inventera ditt nuläge
 • beskriva det nyläge du önskar nå
 • skapa en planering för året där olika mål kan prioriteras för de tolv månaderna
 • göra kloka prioriteringar
 • få bättre kontroll över studier/arbete
 • få bättre överblick av ditt privatliv
 • sätta upp tydliga mål för ett specifikt område i ditt liv
 • planera projekt
 • dela och skapa planer tillsammans med andra

Du kan sedan återkomma till mallen och använda den kontinuerligt under året som en reflektionsyta för att stämma av hur saker fortlöper. Du gör mindre eller större justeringar efter behov och använder ytan precis som du själv tycker blir bra.

Du kan ha en översikt för ditt privata liv och en annan för dina studier eller ditt arbete, eller så väljer du att ha allt på samma. Skriv ut mallen och fäst den på väggen eller ha den nära tillhands vid ditt skrivbord. Öppna upp den i ett program på din dator eller i en app på din iPad.

Arsoversikt-mall-maja-pa-naset

Tips om du skriver ut mallen:

 • skriv gärna ut i A3-format för att få gott om utrymme för dina noteringar
 • skriv gärna med blyerts eller någon annan suddbar penna, det gör dig flexibel
 • använd den gärna som ett underlag för sticky notes och klistermärken

Tips om du använder mallen digitalt:

 • lägg in mallen som bild i ett liggande format i Paper eller Word, lås bilden och arbeta sedan med text uppepå mallen
 • lägg in mallen som bild i Keynote eller PowerPoint, lås bilden och arbeta sedan med text uppepå mallen
 • lägg in mallen i ett digitalt ritprogram, i till exempel Procreate på iPad. Lås lagret med den importerade mallen som ett bakgrundslager. Rita och skriv sedan fritt uppepå mallen i ett lager ovanför…
 • lägg in mallen på en digital arbetsyta som Miro, lås bilden och arbeta sedan med text, sticky notes och klistermärken uppepå mallen. Se exempel här nedan. (Klicka på “See the board” och zooma in för detaljer. Om du ombeds att logga in kan du kryssa bort det förslaget och ändå se ytan.)

Själv kommer jag använda mallen för min planering av 2024 just på Miro. Lättillgängligt och smidigt, flexibelt och med fantastiska möjligheter att gå från ett mer utzoomat läge med god överblick till att djupdyka i detaljerna… Och jag når min planering både via dator, iPad och iPhone!

Lycka till med planerandet och tveka inte att höra av dig om du har frågor! Nu skapar vi något bra för det här året!

Kunskapsbrev

Läs och lär om visuell kommunikation i ett brev som du får någon gång ibland.