Som en del av examinationen under högskolekursen “AI som pedagogiskt fenomen – utbildning, kunskap och teknik”, vid Högskolan i Gävle under sommaren 2024, har jag producerat den här videoessän.
Då videoessän är en analys av AI-applikationen Adobe Firefly så passar det också fint att dela den här på sajten.
Videon är inte textad den här gången. Men om du önskar textstöd så finns hela videons innehåll i texten nedan!
En videoessä, analys av AI-applikationen Adobe Firefly
Inledning
Jag har valt att analysera AI-bildgeneratorn Adobe Firefly, en tjänst där man med hjälp av artificiell intelligens, AI, kan generera bilder genom att mata in så kallade textpromptar, samt göra val och inställningar för stil och utseende som ger ett önskat bildresultat.
Utbildningssammanhang
Parallellt med den här sommarkursen om AI som pedagogiskt fenomen, skapar jag också en videokurs om “Generativt bildskapande med AI” för Moderskeppet. Det är en kurs som främst riktar sig mot de som arbetar med visuell kommunikation i sitt arbete och lanseras nu i höst!
Förändringstakten och tillgängligheten
Generativt bildskapande tillgängliggör och ger fler människor möjlighet att uttrycka sig med och använda sig av bilder i olika sammanhang. Och det är ju alldeles fantastiskt om du frågar mig!
Utvecklingen inom generativt bildskapande uppmuntrar till ett utökat användande av det visuella språket, och jag tror att det kan komma att berika många områden i samhället. Inte minst kan AI-genererat visuellt material användas för att underlätta vid kunskapsdelning samt inlärning i utbildningssammanhang. Det om det används på ett klokt och medvetet sätt, ska tilläggas. För att skapa bilder som ska fungera och ge rätt effekt i ett visst sammanhang med ett visst syfte – ja, då krävs utöver en tjänst som Firefly naturligtvis också fortfarande god kompetens inom området visuell kommunikation, samt en vältränad föreställningsförmåga.
Rebecca Eynon lyfter i World Yearbook Of Education, hur digitaliseringen riskerar att förstärka och upprätthålla redan existerande former av ojämlikhet. (Enyon, 2024, s. 256)
Och tjänsten Firefly är inte tillgänglig för alla. Firefly utvecklas, precis som andra AI-tjänster, mycket snabbt. De ständiga förändringarna kräver följsamhet, uppmärksamhet och ett vaket förhållningssätt både hos mig som kursledare och den som väljer att ta del av videokursen.
Jag kan se att vi genom den höga förändringstakten riskerar att diskriminera olika grupper , som för att kunna delta i samhället, behöver precis det motsatta – digitala tjänster som över tid inte förändras i så hög takt. Firefly är alltså långt ifrån tillgänglig för alla då tjänsten i sin utformning och utvecklingstakt gynnar vissa grupper och utesluter andra.
Kritiskt perspektiv vid tillämpning
Kursledaren och kursdeltagaren
I den höga utvecklingstakten riskerar jag som kursledare att mitt undervisningsmaterial snabbt blir daterat, varför jag i min videokurs behöver lägga tyngdpunkten på att ge kursdeltagaren verktyg och arbetsmetoder för hur hen kan arbeta i en tjänst som Firefly, snarare än att gå igenom detaljer i gränssnittet.
Det här ställer i nästa steg höga krav på kursdeltagaren som efter kursen självständigt och mycket direkt behöver fortsätta använda tjänsten aktivt och regelbundet, för att undvika “större glapp” i sitt kunnande.
Efter egna laborationer med generativt bildskapande med AI, har jag samlat på mig erfarenheter och insikter. Utifrån dessa har jag tagit fram en arbetsmetod med målet att ge kursdeltagaren ett enkelt och handgripligt stöd för att hen ska kunna fortsätta vara en aktiv, medveten och vaken bildskapare.
Det är viktigt att vi höjer blicken och funderar på när en tjänst som Firefly kan skapa verklig nytta i arbetet med att ta fram visuellt material. Att vi inte använder tekniken bara för att den finns! Lina Rahm lyfter i World Yearbook of Education, vikten av ett nyanserat och kritiskt perspektiv vid utformandet och användandet av socioteknik. (Rahm, 2024, s. 50)
För att kunna göra mer medvetna val fångar därför kursdeltagaren i min videokurs, löpande sina frågor och reflektioner i en egen AI-bildjournal. Kursdeltagaren får vidare utforma både sina egna AI-bildriktlinjer samt ta fram en egen AI-bildmanual. Allt det här för att hen ska kunna fortsätta arbeta strukturerat utifrån en egen uppsatt målbild och att endast använda AI på just de ställen i arbetsprocessen där denne tycker att det är relevant och bra.
Kursdeltagaren uppmuntras vidare också att lägga delar av arbetet utanför datorn och då gärna använda penna och papper i delar av arbetsprocessen, exempelvis vid idé-genererande, där skisser och målbilder tas fram.
Klassificering
I Kate Crawfords bok Atlas of AI, i kapitlet om Classification, förstår jag vidden av och komplexiteten i hur kategoriseringar och klassificeringar som tagits fram för länge sedan, kan förstärka icke önskvärda mönster när vi idag använder AI-tjänster som tränats på denna sorterade data.
Det här väcker viktiga frågor om etik då en tjänst som Firefly genom hur den tränats kan bidra till diskriminering och bibehållande av fördomar. De här klassificeringarna arbetar subtilt, lite osynligt men kraftfullt i bakgrunden, och formar hur vi betraktar och bedömer innehåll och skeenden i vår omvärld.
Det genererade bildresultatet är en snabb och mycket direkt återkoppling på den uppmaning jag gett Firefly genom min textprompt. Bildresultatet innehåller information som hanteras mer eller mindre medvetet! Här gäller det att kritiskt granska resultatet ur olika etiska aspekter för att inte genom att ladda ner och använda bilderna bidra till att ytterligare förstärka icke önskvärda mönster…(Crawford, 2021, s. 123-149)
Hur har Firefly tränats?
Att generera bilder med hjälp av AI kräver att en tjänst som Adobe Firefly har tränat på en stor mängd data. Adobe skriver på sin hemsida:
“Som en del av Adobes arbete att designa Firefly så att det är kommersiellt säkert tränar vi vår första kommersiella Firefly-modell på licensierat material som Adobe Stock och innehåll i public domain där upphovsrätten har gått ut…” (Adobe, 2024)
Det här gör mig kanske lite tryggare i användningen av tjänsten, men jag noterar ändå att en viss osäkerhet dröjer sig kvar i mig. Jag ställer mig frågor som:
- Kan jag verkligen vara helt säker på att det förhåller sig så som de skriver? Hur kontrollerar jag det egentligen?
- I min roll som kursledare är valet av tjänst något jag måste stå ansvarig för. Hur vet jag då att de inte ändrar sina riktlinjer kring hur Adobe tränar sin AI-tjänst Firefly framöver?
- Vilket ansvar har jag som kursledare gentemot mina kursdeltagare i valet av tjänst?
Sammanfattning
Möjligheter och risker
Att använda Firefly är mycket enkelt. Gränssnittet är avskalat och intuitivt, efter bara en kort stund i tjänsten kan de flesta av oss generera bilder. Och det många bilder! Snabbt! I precis vilken stil som helst! Firefly ger användaren oändligt med nya bildförslag.
Men, just att det är så lättillgängligt kan också bli en fälla. Det är en uppslukande teknik och det är lätt att bli sittande vid datorn i oändliga loopar av genererande. Jag tänker att det här kan bli allt annat än smart, snabbt och effektivt – som brukar kunna anges som skäl till varför man ska använda AI i sitt arbete.
Konsekvenserna av denna snabba och lättillgängliga teknik kan också bli att bildskaparen i en tjänst som Firefly, på sikt tappar relationen till bilden. Denne riskerar att successivt bli mer passiv och ta steg tillbaka när tjänsten per automatik sköter mer och mer av arbetet. I förlängningen skulle det här kunna leda till att kunskap om bildskapande hos användaren urholkas. Kunskapen lagras istället i maskinen och det kan i utbildningssammanhang innebära att det blir svårare att lära ut, då kursdeltagarna är mindre motiverade och distanserade till arbetet.
I Firefly finns också möjligheten att skapa bilder i fotografisk stil. Här kan det bli svårt för betraktaren av bilden att koda av innehållet på ett korrekt sätt. En bild i fotografisk stil tolkas lätt som just ett fotografi. Ett skeende och/eller något som finns representerat i den fysiska verkligheten fångat med en kamera. Men det är inte längre en rådande sanning! En bild i fotografisk stil kan nu mycket väl vara helt eller delvis genererad.
Det här kan naturligtvis användas för att manipulera eller sprida desinformation, vilket på ett samhälleligt plan skulle kunna ses som ett hot mot demokratin. Men utöver det, kan det också hos individen uppstå en osäkerhet kring vad som är sant och falskt. Det kan i förlängningen få konsekvensen att en slags uppgivenhet och passivitet sprider sig i samhället.
Pedagoger inom bildkommunikationsområdet
Den digitala världen svämmar över av visuell kommunikation och det visuella materialet vi konsumerar där, kan med tiden antas allt oftare vara AI-genererade bilder. Jag anser därför att pedagoger inom bildkommunikationsområdet har ett särskilt ansvar att vid användning av AI i bildskapandet, ta hänsyn till etiska frågor. Till exempel:
Hur påverkar och formar vår användning av en tjänst som Firefly, hur den utvecklas?
Hur ska vi hantera den nya verklighet som råder för visuell kommunikation, där gränser för vad som är sant och falskt suddas ut?
I kapitlet Earth, i boken Atlas of AI, lyfter Kate Crawford hur användandet av AI leder till dolda kostnader för vår miljö och klimatet. Här behöver också nogsamma överväganden göras kring när och i vilket syfte vi använder tjänster som Firefly.(Crawford, 2021, s. 23-51)
En fråga som väcks hos mig när jag läser kapitlet Classification i Kate Crawfords bok Atlas of AI, är vad som kan tänkas hända i nästa steg, när webben är full av AI-genererat visuellt material. Fortsätter då AI-tjänster som Firefly att i förlängningen träna på AI-genererade bilder? Och hur blir det egentligen? Förstärks då dessa mönster än mer, och riskerar vi då att gå miste om och förlora nyanser? (Crawford, 2021, s. 123-149)
Vårt gemensamma ansvar att forma framtiden
Vi har alla ett stort ansvar att vara med och påverka utvecklingen framåt, så att vi bygger en framtid för kommande generationer, där AI kan bli den förstärkning vi önskar och behöver för att kunna lösa våra stora samhällsutmaningar.
Genom pedagogiskt visuellt material kan vi skapa greppbara och konkreta tankemodeller av abstrakt och komplext innehåll. Och med rätt kompetens och förkunskaper, ser jag att detta skulle kunna göras både enklare och effektivare när vi tar stöd av AI genom en tjänst som Firefly.
Här ser jag att visualisering av till exempel framtidsscenarion och forskningskommunikation skulle kunna bättre synliggöra och tillgängliggöra viktiga samtal, också för allmänheten. Genomtänkt visuell kommunikation kan här vara ett sätt att bjuda in till samskapande, engagera och skapa handlingskraft hos fler i samhället!
Referenslista
- Crawford, K. (2021) Atlas of AI, New Haven: Yale University Press
- Enyon, R. (2024), World Yearbook of Education: digitalisation of education in the era of algorithms, automation and artificial intelligence, London: Routledge
- Rahm, L. (2024), World Yearbook of Education: digitalisation of education in the era of algorithms, automation and artificial intelligence, London: Routledge
- Adobe, (2024)